Astăzi vom vorbi despre cum muzica influențează stilul vestimentar vintage. La fel cum muzica influențează moda, moda influențează muzica. În ultimele două decenii, legătura dintre ele a devenit tot mai evidentă. Atunci când muzica întâlnește cele mai recente tendințe sau legături cu un designer vestimentar, influența se acumulează și creează identități puternice.
Acest lucru poate fi vizibil în cazul muzicienilor care se îmbracă, în general, în funcție de genul lor muzical. Majoritatea fanilor unui anumit gen muzical, sunt, involuntar, influențați de producătorii lor preferați de hituri. Unii muzicieni devin atât de populari încât ajung să influențeze inclusiv stilul vestimentar al majorității.
Cântăreți faimoși și stilul lor vestimentar
Moda lui Elvis
De exemplu, în 1950 muzica Rock n’Roll era populară datorită lui Elvis Presley, regele Rock n’Roll-ului, iar stilul lui muzical a influențat și moda blugilor din denim, purtați împreună cu o cămașă și o jachetă. Stilul lui din acea vreme este asemănător cu stilul contemporan vintage.
Povestea ”denimului” începe cu fibra de bumbac cultivată într-un câmp, care este apoi învârtită în fire, vopsită și țesută indigo. Cel mai important articol vestimentar realizat din denim sunt blugii, care pot fi vopsiți în continuare, imprimați digital sau spălați cu o varietate de tehnici. Printre diferitele tehnici de spălare, spălarea enzimatică și tehnicile de apă redusă stau deoparte pentru protecția mediului.
În 1960 the Beatles și The Rolling Stones au câștigat influență în domeniul muzical, dar și în cel vestimentar. Stilul lor era asemănător cu cel a lui Elvis, doar că avea, în plus, caftane și modele persane, ce se aseamănă și mai mult de stilul vintage.
Pantalonii largi cu talie înaltă și topuri extravagante
În 1970 muzica a devenit mai accesibilă publicului și s-a răspândit mai rapid, datorită discurilor vinil. Astfel, s-au afirmat artiști precum Led Zeppelin, The Eagles, David Bowie cu muzica Pop, rock n’roll și Disco. Artiștii din Led Zeppelin sunt un model bun pentru moda vintage, datorită pantalonilor largi cu talie înaltă și top-uri extravagante.
Page și Plant au întruchipat aspectul și atitudinea clasică la mijlocul anilor 1970. Ei au început sa poarte pălăriile de pescar și paltoanele lungi, dar și puloverele și jerseurile cu modele colorate, ieșite din comun față de restul hainelor, ce arătau un look puternic, dar nici prea extravagant, stilul vintage.
Muzicienii au un impact tot mai puternic asupra a ceea ce este astăzi popular, inclusiv când vine vorba de îmbrăcăminte. Realizează colecții cu branduri de modă, fiind tot mai vizibile astfel de colaborări pe rafturile magazinelor. Totuși, cele mai dorite astfel de articole sunt colecțiile limitate vintage, pe care le poți găsi doar într-un astfel de magazin sau pe site-urile destinate vânzărilor de haine second hand.
Magazinele își aleg muzica în funcție de hainele vândute?
Se poate observa tendința magazinelor de haine de a difuza un anumit tip de muzică, pentru a reda o atmosferă specifică tipului de produs promovat. Sunetele de pe fundal nu doar că fac experiența de cumpărături mai bună, stârnind și curiozitatea oamenilor cu aceleași gusturi muzicale să intre in magazin.
În magazinul de haine retro-vintage din Cluj-Napoca, Vintager, muzica de fundal este din anii 90, perioadă predominantă din care provin hainele din magazin. Astfel, răsfoind hainele din magazinul Vintager, nu te vei bucura doar de produse calitative și catchy, dar vei avea parte și de o experiență aparte, pe melodiile duo-ului Flight Facilities, producatori de muzică electronică și disco care îmbină melodii vechi, oferindu-le un aer fresh (la fel ca în cazul hainelor din magazin – oldies but goldies, right?)
*poză magazin*
Vintage este un termen folosit, în modă pentru a descrie haine vechi realizate cu 20-100 de ani în urmă. Cu toate acestea, pentru ca o haină să se califice drept vintage, aceasta trebuie să cuprindă elemente stilistice relevante pentru tendințele acelor vremuri. Obiectele mai vechi de 100 de ani sunt descrise ca fiind antice.
My Adidas
Moda și muzica au avut o relație strânsă din totdeauna. În 1986, hitul lui Run D.M.C. „My Adidas” a avut un mare succes, înregistrând milioane de oameni care lăudau brandul cu cele 3 dungi. Adidas a profitat de acest lucru și grupul de hip hop a ajuns să primească 1,5 milioane de dolari pentru a susține compania. Alături de aceasta, Run D.M.C. avea propria linie de adidași cu logo-ul grupului brodat pe spate. Aceasta a fost prima afacere de îmbrăcăminte din hip hop.
Dar, odată ce muzica devine mai populară, apar mai multe oportunități de impact. Avansând până în anii 2010, muzicieni populari precum Drake, Rihanna, Pharrell Williams și Kanye West au o influență puternică asupra stilurilor în tendințele de astăzi. Rareori un muzician popular refuză ză promoveze vreun stil vestimentar de marcă.
Walk It Talk It
Un exemplu contemporan de muzicieni populari care promovau stilul vestimentar vintage este fostul grupul Migos, alături de Drake. În 2018 aceștia au lansat melodia “Walk It Talk It”. Hit-ul este în stilul anilor 70, produs astfel încât să se îmbine cu stilul hip-hop. În același timp, stilul muzical și cel vestimentar sunt inspirate din melodia “Foreign Language feat. Jess” lansată de Flight Facilities acum aproape 11 ani. Ambele melodii promovează stilul vestimentar vintage și sunt un bun exemplu pentru cum muzica și artiștii muzicali influențează moda.
Genurile muzicale tind să coincidă cu o anumită modă. De exemplu, muzica punk rock este adesea legată de spini metalici, haine de piele și blugi rupți/boyfriend. Fanii hip-hop poartă în general pantaloni largi, tricouri largi și pălării, în timp ce rockerii indie sunt cunoscuți pentru cămășile de bumbac și blugi skinny. Majoritatea adolescenților tind să se îmbrace precum colegii lor, așa că vor primi sfaturi de stil de la alți fani la spectacole. În general, oamenii, vor să se asemene cât mai mult cu stilul interpreților preferați. Astfel, se conturează grupuri similare de oameni, în funcție de genul muzical pe care îl preferă.
Astfel, muzica influențează stilul vestimentar încă de pe vremurile când artiștii și designerii de modă nu aveau scopul de a comercializa și de a face profituri din urma stilului vestimentar al vedetelor. Stilul vintage se poartă în vremurile contemporane deoarece oamenii se afirmă prin moda vintage asociată atât cu muzica retro și disco din perioadele vestimentare. Față de alte tipuri vestimentare, moda vintage promovează și cultura stilurilor vestimentare mai vechi ce ar trebui mai popularizate in trending-ul actual.